Litteratur / BLOG / Skal dit barn VINDE?
 

 

 

mor barn

 

 

Skal dit barn VINDE?

2012: Lærer dine børn at VINDE?
Jeg er ked af at så mange forældre ikke SER hvad der foregår ......

Jeg har ofte hørt om de her forældre der står ved sidelinien og presser deres børn. Jeg har nu så også Mødt dem...

Når man møder en pony som kaster sig fremad i ren panik, og som er så underkuet at den ikke tør andet end løbe, løbe, så vil en sådan pony enten stoppe i springning eller kaste sig over alt i forjaget panik.
De fleste forældre synes den sidste kombination er en god pony! De ser en pony der er "glad", fordi glad betyder løbe hurtigt. De ser deres barn har store muligheder for at vinde nogle konkurrencer, for i feks spring er det jo bedst at komme hurtigt over alle spring. En sådan panik pony vil ofte være rigtig svær at stoppe. Den vil blive udstyret med stramme næsebånd, stærke bid, martingal osv.
Oveni vil rytteren ofte sidde og hive/ holde ponyen tilbage og forsøge at bremse. Spændingerne fra rytterens arme forplanter sig lyn hurtigt til hele kroppen. Det første der rammes ud over armene er skuldre og nakke. Det giver ofte anledning til hovedpine og migræne i flere tilfælde...

Eksperter udtaler sig at nogle kroniske migræne patienter stammer fra spændinger fra deres arme gennem længere tid. Feks som i ovenstående eksempel.

Ponyen som tæsker afsted i panik og som venter på at komme tilbage i sin boks, hvor den iøvrigt står meget stille og aldrig kunne finde på at gøre noge forkert, har svært ved at blive styret og hjulpet rundt på spring banen. Den kaster sig ofte over forhindringerne uden tanke på afstand, rigtig / forkert galop, ender måske også rigtig tit i krydsgalop fordi dens dårlige balance og spændinger ikke tillader andet.... Rytteren forsøger måske at lære lidt om ridning. Feks hvordan man afstands bedømmer, hvordan man får hesten til at lande i rigtig galop, osv. Men intet virker på denne pony.
Rytteren har ikke en chance for at lære nogle af disse tekniske ting fordi ponyen altid pisker afsted med " hænderne for ørerne".. Dvs rytter får en enorm følelse af afmagt og det eneste rytter kan er at " følge med" og styre hesten forvildet rundt igennem en bane.

De fleste af denne kombination ender galt. Enten bare et uskyldigt fald der vækker barnet eller forældrene, eller en rigtig grim rideulykke. her får nogle øjenen op, men de fleste køber bare en ny guld pony med samme problem, og panikken fortsætter, til et større uheld eller barnet mister lysten.
Forældrene har måske givet udtryk for at dette er helt ok, og når rytter bliver i tvivl om dette kan være rigtigt, fordi rytter feks kan se på andre / på undervisere at man kan lære at styre og samarbejde med hesten rundt på banen, så beroliger forældrer med at " bare rolig. Du kan godt holde dig fast og du kan VINDE!"

Barn lærer hermed en vigtig lektie: at vinde overstiger alt andet. Sikkerhed, lærdom, angst, kontrol, glæde osv. Alt overskygges af at VINDE!! En meget vigtig lektie som forældrene måske er stolte af at videre give til deres barn?

Måske pakker de det ind i undskyldninger som: vi behøver ikke vinde, vi skal bare deltage. Eller andre floskler. Men faktum er at stævne deltagelse ( for at vinde) kommer før alt andet...

Barnet bliver større og opdager at ridningen ikke er så sikker som først antaget.måske indser man at bremsen og rattet på ponyen er meget dårlig.
Det er lidt som at køre på glat bane med 80 km/t med dårlige bremser og ret slør! Jeg er sikker på at ingen forældre vil køre i en sådan bil selv! Og da slet ikke lade deres børn gøre det.. Alligevel er det forældrene som står på sidelinien som synes barnet skal fortsætte uden bremse.
Ponyen kan næsten ikke " se ud af vinduet" pga sit stress hvilket gør det ekstra farligt, fordi rytteren ikke kan hjælpe sin pony rundt. Rytteren kan ikke hjælpe med afstande der ikke passer, Eller rette forkert galop i vendinger. Alligevel synes forældrene det er helt super, så længe pony bare springer og barnet holder sig fast?

Ponyen som ikke kan trænes/hjælpes fordi den løber rundt og kaster sin krop i vrid over forhindringer er en guld pony! En vinder! En rigtig rar vinder som aldrig gør noget galt. Den stopper aldrig, bider aldrig, sparker aldrig, står og hænger hele dagen på sin fold eller i sin boks, siger aldrig en lyd , er ikke social med Andre heste. Når ponyen får sin for store sadel på sænker den ryggen, lægger ørerne fladt tilbage, løfter halsen , lukker munden og pisker afsted indtil rytteren er færdig med timen og stiger af. Når rytteren er steget af er ponyen igen det blideste væsen.
En guld pony?

En forvirret stresset pony med så lavt selvværd at den ikke tør andet end hvad den har lært. Den kunne ikke drømme om at sige fra, medmindre det gjalt dens liv. Der er ikke et glad øjeblik i dens dage. Kun i de sekunder rytteren øver parade med den og slipper tøjlen som belønning, ser man et split sekund en hest der trækker vejret en enkelt gang inden den pisker videre i sin forvirring af stres angst og smerte.

Jeg er ked af at så mange forældre ikke SER hvad der foregår .. Eller ikke VIL se! Fordi at VINDE overstiger alt deres fornuft, barnets sikkerhed og hestens trivsel!

Hvorfor er det at VINDE så stort i vores hverdag? Hvad betyder det for dig at vinde? For at dine børn vinder? Og hvor meget vil du gå på kompromis med livet for at vinde??
RideCare.dk - ridning fra hjertet
 
bidløs
 
 
 
Ridecare v Caroline Stjerndorff | CVR: 30220498 | Glibstrupvej 28, Andst, 6600 Vejen  | caroline@ridecare.dk